The cedar-timber ceiling with custom lights hangs over the chic bar.

The cedar-timber ceiling with custom lights hangs over the bar.

The backdrop of the host stand features the same cedar timber blocks as the ceiling of the bar.

The backdrop of the host stand features the same cedar timber blocks as the ceiling of the bar.

The dining room's oak floors are contrasted by the walnut seating and tables.

The dining room’s oak floors are contrasted by the walnut seating and tables.

The patio features firepits, heaters and fans to keep guests comfortable all year round.

The patio features firepits, heaters and fans to keep guests comfortable all year round.

Outside, the bar and a walk-in are covered by a butterfly room.

Outside, the bar and a walk-in are covered by a butterfly room.

Here you can see the shape of the old Chili's, but it has been disguised with a coat of charcoal paint, modern windows and doors, and spiffy new awnings.

From this perspective, you can see the shape of the old Chili’s, but it has been disguised with a coat of charcoal paint, modern windows and doors, and new awnings.

Interior before construction.

Interior before construction.

img_2923-copy

Exterior before construction.

Joey B’s Manchester

You can recognize a Chili’s restaurant a mile away. The beadboard. The awnings. The intricate brickwork. Many-mullioned windows. The one in question had been vacant for almost eight years, and Gianino’s Family Restaurants, a local restaurant chain, decided to use this building to debut their newly rebranded restaurant, Joey B’s.

The challenge was twofold: erase any semblance to Chili’s, and double the seating capacity through an over-the-top outdoor patio that features a bar and enough of an enclosure to shield guests from a busy five-lane street. After getting the seat count to 300, the client realized they needed more prep space to accommodate the 300 hungry diners who could be feasting at the same time. Our team added over 600 square feet to the back of the building for more coolers and dry storage, and completely reconfigured the existing kitchen with new appliances and a 22-foot long hood.

SPACE designed and served as general contractor, and we used this opportunity to add some architectural features to give the restaurant an atmosphere unlike anything else in St. Louis. The bar features a unique ceiling treatment composed of over 750 cedar logs in random lengths to help acoustics and provide a playful conversation piece. More acoustics are hidden within the floating walnut panels behind and above the bar. The rest of the open dining area is a juxtaposition of dark and light woods and warm metals, with family-friendly booths and materials. The patio can be used almost year-round, as heaters, firepits, fans, and irrigation for the lush landscaping have been integrated into the space. Guests are shielded from the busy street, but the entry remains open and welcoming.

Owner: Gianino’s Family Restaurants
Project Size: 10,000 sf: 5,100 interior + 4,900 exterior
Construction Cost: $1.9M
Completion Date: 2016

14445 Manchester | Manchester, MO 63011 636.527.5639
joeybsmanchester.com
Finalist, 2017 St. Louis At-Home Architect + Designer Award for Best Commercial Space: Restaurant