“I am thrilled to be a part of SPACE because it’s immersive; not only within the fabric of St. Louis, but also within the office.  The exposure to a unique range of talents makes for stronger thinkers and inventors.  Because learning is constant, it’s an exciting place to collaborate and experiment different ideas.”

Julia Phillips

Master of Architecture, Washington University

Architectural Designer

Julia is a St. Louis native who enjoys spending time crushing on (or critiquing) the built environment, dabbling on her banjo, and bopping around town with friends or family.  After graduating from Mizzou, she obtained her Masters of Architecture from WashU in 2018, and moved to South City with her cat Louis (peep him @LouistheLion). Although Julia spends most time of her time in the city, you can also find her exploring the great outdoors!

Last Concert Attended:
Also favorite concert attended: Mac Demarco at Red Rocks Amphitheater.

Favorite Artist:
Jerry Garcia or Jimmy Page (violin bow included).

Inspired By:
A warm front porch.

Favorite Restaurant in St. Louis:
Nachomama’s. The steak fajita platter won’t disappoint.

Favorite Architect:
Mackay/Lyons Sweetapple

Confession:
I’m terrified of the kids movie, ET

I made this while at WashU (Spring, ’18), Eric Hoffman was my studio professor.  The premise for the studio was to enter a design competition of our fancy… I picked the Montello Foundation Student Design Competition for a “Desert Waypoint for Contemplation and Exhibition.”

I entered a few preliminary drawings and renderings into that competition (section, not included), and won an honorable mention.  After I entered the Montello competition, I created this section that won the AIA Merit Award, to fill the remaining time left in this studio/semester.

Project Description

Montello, Nevada. A small desert town bounded by two rays of historical intersecting transportation; rail and road.  While this intersection is interpreted through sectional and planar organization, compository details such as material selection and construction techniques are brought to life by weaving, overlapping, and simplistic fencepost connections. The space consists of a layered façade: A basket-like woven skin that provides protection from the harsh desert sun, while the peanut-packed denim pockets allow thermal comfort in the evening.  The north, east, and west sides of the shelter are open to the elements, allowing wind to pass through the interior and further immerse users into the sounds and smells of the landscape. Lifting the habitable space from the ground creates a respectful and delicate relationship with its surroundings.